Novosti

Novosti (255)

SUDJELOVANJE NA XV MEĐUNARODNOJ ZNANSTVENOJ KONFERENCIJ U ISTANBULU

Predstavnice dječjeg vrtića Tamaris Vodice, ravnateljica Tina Valerija Storić, pedagoginja Zvjezdana Babić i odgojiteljica Melita Mrković sudjelovale s na XV. Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji pod nazivom „Unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih“ koja se održavala u Istanbulu, Turska od 21. – 23. lipnja 2024. godine. Međunarodnu konferenciju organizirali su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Univerzitet u Tuzli i Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih a nazočilo je preko 300 sudionika iz brojnih zemalaj. Organizatori su za sve sudionike, nakon stručnih izlaganja i rasprava, u kasnim poslijepodnevnim satima organizirali i obilaske Istanbula u pratnji vodiča.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,pof.

Srijeda, 19 Lipanj 2024 10:52

Obavijest o rezultatima upisa

Napisao

Poštovani,
roditelji/skrbnici usluga Dječjeg vrtića Tamaris Vodice obavještavamo Vas da je Rješenje o rezultatima upisa u vezi zahtjeva za upis djece u Dječji vrtić Tamaris Vodice za 2024./2025. pedagošku godinu objavljeno dana 14. lipnja 2024. godine na oglasnoj ploči Centralnog vrtića (Dječji vrtić Tamaris Vodice, Fra Pija Fržopa 2, 22211 Vodice).

S poštovanjem,

POVJERENSTVO ZA UPIS DJECE

Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 06:38

OPROŠTAJNI IZLET S PREDŠKOLCIMA

Napisao/la

OPROŠTAJNI IZLET PREDŠKOLACA

I dođe kraj još jednoj pedagoškoj godini u dječjem vrtiću Tamaris Vodice. Za one mlađe dolazi vrijeme uživanja s roditeljima u ljetnim radostima a za one najstarije oproštaj s bezbrižnim danima djetinjstva i priprema za polazak u školu. Da bi se oprostili na najljepši mogući način za njih se organizira cjelodnevni izlet prepun doživljaja. Djeca su posjetila Kuterevo – utočište medvjeda, Posjetiteljski centar Kuća Velebita i Muzej šumarstva u Krasnom. Prepuni doživljaja nakon skoro desetsatnog izleta vratili smo se u Vodice. Kao još jednu uspomenu s izlete djeca će dobiti i zajedničku fotografiju.

Dragi naši predškolci, sretno vam u školi!!!!!!!!

Pedagoginja Zvjezdana Babć,prof.

https://www.youtube.com/watch?v=b6-OFGAogP0

 

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 12:08

BLAGOSLOV DJECE NA SV. ANTU

Napisao/la

BLAGOSLOV DJECE NA SV. ANTU

Tradicionalno , na Dan sv. Ante kojeg slavimo 13.06. naša djeca sa cvijećem u pratnji odgojiteljica odlaze u crkvu Sv.Križa gdje ih dočeka Don Franjo Glasnović i uz blagoslov ponovo podsjeti tko je bio sv.Ante i zašto mu danas nosimo cvijeće.

Katolici diljem svijeta danas, 13. lipnja obilježavaju blagdan Svetog Ante, jednog od najštovanijih svetaca po kojem su nazvane brojne crkve i vjerske ustanove. Sv. Antun zaštitnik je franjevačkog reda, zaljubljenih, bračnih drugova, žena, djece, putnika, potlačenih i siromaha. U narodu se smatra pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od demona, groznice, kuge, brodoloma, rata, vodene bolesti i očnih bolesti. Zabilježeno je da su udavače preporučivale sv. Antunu u izboru muža, ali i majke koja su se preporučivale sv. Anti za dovoljno mlijeka za uspješno dojenje. Sv. Antun Padovanski rođen je kao Fernando Martins de Bulhões u Lisabonu, 1195. godine. Bio je portugalski katolički svećenik, franjevac i svetac.

Na sam blagdan Antunova blagoslivljaju se djeca i cvijeće, a posebice ljiljani koji se smatraju njegovim cvijetom. Sv. Antun Padovanski preminuo je 13. lipnja 1231. godine.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:29

ZARONILI SMO U SVIJET PODMORJA

Napisao/la

ZARONILI SMO U SVIJET PODMORJA U PC „KANAL SV.ANTE“

Povodom Dana zaštite čovjekovog okoliša bili smo na izlet u Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ gdje smo doživjeli svijet podmorja.

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" je centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, namijenjeno informiranju i edukaciji. Izložbeni sadržaji uključuju niz vizualnih eksponata, didaktičkih modela, multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti omogućuju neposredan doživljaj prirodnih vrijednosti prvenstveno ekološke mreže Natura 2000 ušće Krke i Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. Putem multimedije su prezentirana sva zaštićena područja Šibensko-kninske županije te kulturna baština kanala sv. Ante i buffer zona UNESCO spomenika Tvrđave sv. Nikole
Glavna atrakcija centra je stalni postav izložbe Dodir rijeke i mora, koji postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet estuarija rijeke Krke kroz nekoliko atraktivnih tematskih jedinica: krajolik i krajobraz, estuarij, okoliš i podvodni svijet.
Uvodna prostorija centra priča priču o povijesti nastanka imena grada Šibenika, rijeke Krke i Jadranskog mora. Prostorija na temu okoliša nudi poučno zabavni sadržaj s ciljem razvijanja svijesti o čovjekovom utjecaju na okoliš, a posljednja je inscenacijska prostorija kroz koju se pruža velika maketa s modelima podvodnih vrsta značajnih za ušće Krke.

Hvala vodičicama Zrinki i Danijeli na nezaboravnom doživljaju.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

 

Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:07

VJEŽBA EVAKUACIJE U JASLICAMA

Napisao/la

VJEŽBA EVAKUACIJE U JASLICAM

Edukacija djece o samozaštiti traje cijelu pedagošku godinu. Na kraju,  na red su došle i najmlađe skupine objekta Tamaris. JVP Vodice i odgojiteljice proveli su vježbu evakuacije u slučaju požara. Nakon odrađene vježbe, najmlađi su nastavili uživati u druženju s uvijek strpljivim vatrogascima.

pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Subota, 01 Lipanj 2024 18:35

NAŠE PRVE PROLJETNE AKTIVNOSTI

Napisao/la

NAŠE PRVE PROLJETNE AKTIVNOSTI

Odgojiteljice Marija Periša i Marija Durmanić brojnim planiranim poticajima omogućile su doživljaj proljeća kroz sva osjetila djeci u skupini koju vode a kojima je  ovo prva godina boravka u vrtiću. 

Petak, 24 Svibanj 2024 18:09

U POSJET NAŠIM VATROGASCIMA

Napisao/la

VJEŽBE NA DVORIŠTU PRIJE  POSJETE NAŠIM VATROGASCIMA

Kako je svibanj mjesec zaštite od požara u dogovoru s našim vatrogascima predškolci u pratnji odgojiteljica posjetili su ih u njihovom Domu. Vođeni dječjom znatiželjom, istraživali su sve: zgradu, vatrogasna vozila i opremu, kao i opremu koju koriste vatrogasci na intervenciji koju su pokušali koristiti. Iskusili su da nije baš lako upravljati vatrogasnim crijevom, niti disati pod maskom, da je oprema jako teška ali i da treba hrabrosti za dizanje u visine ljestvama. Hvala JVP Vodice na nezaboravnom doživljaju ali i na zakusci kojom su iznenadili djecu. Prije odlaska vatrogascima,  kineziologinja Andreja Ivas je na dvorištu vrtića  osmislila zanimljiv poligon kroz koji su djeca vježbala simulirajući vatrogasne vježbe.

pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

 

 

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 08:02

POSJET SOKOLARSKOM CENTRU

Napisao/la

POSJET SOKOLARSKOM CENTRU

Kao i proteklih godina, najstarije skupine djece odlaze u posjet Sokolarskom centru jer znamo da ljubav djece prema prirodi treba razvijati od najranije dobi.

U gustoj borovoj šumi u šibenskoj Dubravi smješten je Sokolarski centar-ovlaštena ustanova od strane Ministarstva kulture za skrb ozlijeđenih i bolesnih zaštićenih vrsta ptica grabljivica.

Voditelj centra gosp. Emilio Menđušić kroz vrlo zanimljivu priču i upoznavanjem djece s pticama grabljivicama pokušao je potaknuti osjetljivost djece na očuvanje prirode i zaštitu njenih stanovnika-u ovom slučaju ptica grabljivica.

U Sokolarskom centru djeca su mogla naučiti puno zanimljivih činjenica o sovi ušari, sokolu i jastrebu ali i doživjeti bliske susrete hranjenjem ptica, držanjem na ruci ili čak, za ne povjerovati, maženjem s pticama grabljivicama.

pedagoginja Zvjezdana Babić

Utorak, 14 Svibanj 2024 10:51

LJETNI PROGRAM RADA - UPITNIK

Napisao/la

 UPITNIK O KORIŠTENJU LJETNOG PROGRAMA RADA DV TAMARIS VODICE

 

Poštovani korisnici usluga dječjeg vrtića Tamaris Vodice,

online upitnikom  želimo ispitati vaše potrebe za ustrojavanjem ljetnog programa rada od 01.07. - 23.08.2024.  Svi korisnici su obvezni ispuniti  Upitnik 

Rok za ispunjavanje Upitnika je od 15. - 22.05.2024.  Prije ispunjavanja Upitnika obvezatno  pročitajte tekst u nastavku.

Poveznica za  UPITNIK:    https://forms.gle/ZyYXvMcPRr68RGPe7

Tijekom srpnja i kolovoza, u Ustanovi slijedi ljetna shema rada. S obzirom na specifičnosti organizacije rada u tom periodu, važno nam je podsjetiti vas na slijedeće:

1.  Roditelji koji nisu prijavili dijete za ljetni vrtić, nisu u obvezi plaćanja troškova vrtića za srpanj i kolovoz

2.  Roditelji koji su prijavili dijete za ljetni vrtić kroz srpanj i kolovoz ili jedan od tih mjeseci obvezuju se platiti mjesečnu cijenu usluge,  a u slučaju eventualnog odustajanja od korištenja usluga vrtića za vrijeme ljetnih mjeseci roditelji moraju podnijeti ispisnicu.

3. Nove, ljetne odgojne skupine  formiraju se sastavljene od nekoliko skupina uglavnom mješovite dobi vodeći se potrebama i poznavanjem djece, poznavanjem odgojitelja i sl. Iako nije uvijek lako udovoljiti i pomiriti sve navedene kriterije, djelatnici vrtića čine ono što je u interesu djece i što je najbolje za njih.

4.  Rad s djecom u spojenim grupama ima svoje specifičnosti i razlikuje se od onoga na što su roditelji naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu, te često dolazi do frustracije i nerazumijevanja.

5. Roditeljima je teško shvatiti izmjenu odgojiteljica, promjenu prostora i neka drugačija pravila, ali još jednom bi voljeli naglasiti da je to ljetna organizacija rada sa svojim specifičnostima.

6. Ljetna organizacija rada je nova i stresna situacija i za odgajatelje jer su i oni u novom prostoru okruženi nepoznatom djecom za koju su odgovorni i o kojoj se trebaju brinuti. Realno je očekivati da će djeca negodovati, vjerojatno i plakati te da će im biti potrebno vrijeme da se naviknu na novu grupu djece i odgajatelja. To je za njih, pogotovo najmlađe druga adaptacija.

7.  Za jasličku djecu i/ ili djecu sa slabije razvijenim vještinama prilagodbe izrazito su važni rutina i kontinuitet, koje nismo u mogućnosti osigurati zbog obveze korištenja kolektivnih godišnjih odmora odgojiteljica i pomoćno-tehničkog osoblja.

8. Preporuka je stručnjaka da se u ljetnom periodu svako dijete odmori od vrtićkih obveza i rutine , a posebice ono koje se priprema za odlazak u školu u rujnu.

Omogućite im to, ako imate priliku!