Zvjezdana Babić

Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:35

DOBRO NAM DOŠAO SV.NIKOLA

DOBRO NAM DOŠAO SV.NIKOLA

Djeci najdraži mjesec u godini je stigao. To je divno vrijeme. Vrijeme u kojem prizivamo, priželjkujemo, slavimo radost i ljubav. Upravo je takvo ozračje ispunilo naš vrtić u proteklom tjednu iščekujući djeci najdražeg sveca. Iščekivanje svetog Nikole uvijek unosi u vrtić posebne osjećaje i uzbuđenje. Kako bi ga što bolje dočekali ovih dana djeca su vrijedno radila. Pripremali su zajedno s odgojiteljicama vrtićko ozračje, ukrašavali, crtali i slikali, pjevali pjesmice o sv. Nikoli sve u nadi da će ih posjetiti na sam blagdan i donijeti prekrasne darove. Kako se upornost i dobra djela uvijek isplate, tako je bilo i ove godine pa nas je sv. Nikola nagradio i na sam blagdan donio punu vreću slatkiša a mali krampusi opet su ostali bez posla jer su sva djeca dobra bila.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Video zapis: https://www.youtube.com/watch?v=-u2bdZP3qmA

Petak, 01 Prosinac 2023 12:39

U JASLICAMA TEK OTKRIVAMO JESEN

U JASLICAMA TEK OTKRIVAMO JESEN

Mala djeca u jaslicama još otkrivaju nove okuse i mirise, s  velikim oduševljenjem dive se novim stvarima. Sve male svakodnevne stvari za djecu su otkrića, a nama poticaj za aktivnosti rada s djecom.

Petak, 01 Prosinac 2023 12:24

KAKO SMO DOŽIVJELI JESEN U VRTIĆU

KAKO SMO DOŽIVJELI JOŠ JEDNU JESEN U NAŠEM VRTIĆU

Dolazak jeseni za djecu predstavlja bogati iskustveni doživljaj iako svako godišnje doba sa sobom nosi nešto svoje. Jesen je vrijeme kada u prirodi imamo najviše plodova koji prolaze kroz znatiželjne dječje ruke. Djeca ih koriste u igri, učenju, istraživanju, stvaralaštvu, likovnom, glazbenom, tjelesnom izražavanju, dekoriranju cijelog prostora vrtića ... U jeseni cijeli vrtić slatko miriše kad obilježavamo Dane kruha-Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Ali jesen je i vrijeme kada najviše uživamo u bojama a mi u vrtiću jako volimo plodove i boje. Međutim, najbolji doživljaj jeseni pružaju brojne šetnje prirodom gdje se najbolje opažaju promjene u prirodi. Dočekali smo je, doživjeli svim osjetilima i na kraju ispratili je, a kako - pogledajte u bogatoj fotogaleriji. 

Pedagoginja Zvjezdana Babić.prof.

Srijeda, 29 Studeni 2023 10:12

NADZIRANO ČETKANJE ZUBI U NAŠEM VRTIĆU

NADZIRANO ČETKANJE ZUBI U NAŠEM VRTIĆU

Veselo i kroz igru krenuli smo sa Nadziranim četkanjem zubi u skupini naših petogodišnjaka, a sve pod nadzorom njihovih vrijednih odgojiteljica. Očekujemo da će im se uskoro pridružiti i jedna skupina aktivnih trogodišnjaka.S usvajanjem zdravih navika važno je krenuti od najranije dobi,a vrtić ima važnu ulogu i sve uvjete za poticanje i ostvarivanje aktivnosti koje to podržavaju. Nadzirano četkanje zubi je učinkovita preventivna mjera u sprječavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene od najranije dječje dobi. Četkanje se provodi prema Nacionalnom standardu za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, koji su propisali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva. Da bismo uopće mogli započeti sa ovom aktivnosti edukaciju su morale proći odgojiteljice i zdravstvena voditeljica.

  • U čemu je specifičnost ovakvog načina pranja zubića?

Radi se o suhom četkanju zubi sa točno određenom količinom paste koja se ne ispire vodom već samo ispljune. Zašto?- Pasta sadrži fluor koji je vrlo važan u održavanju zdravlja zubne cakline-čini je tvrđom i otpornijom na razvoj karijesa-pa nakon pranja zubi ostaju premazani pastom. Osim toga, ovakav način omogućava lakši nadzor nad četkanjem zubi i osiguravanje nužnih higijenskih mjera.

  • OSNOVNI CILJEVI I ZADACI PROVOĐENJA AKTIVNOSTI SU:
  • Potaknuti djecu na pranje zubi
  • Naučiti i usvojiti naviku pranja zubi
  • Osvijestiti pravilan način pranja zubi
  • Osvijestiti potrebnu dužinu pranja zubi uz pomoć pješčanog sata
  • Prepoznati važnost pravilne prehrane za zdravlje zubi
  • Neutralizirati strah od posjete stomatologu
  • Usvajanje novih pojmova (oralna higijena,stomatolog,karijes,caklina i sl.)

 Kako mi to radimo došao je provjeriti i stomatološki tim Katarina Lasan Baljkas,dr.med.dent. i Mia Piližota Kraljević, dent. asistent. One su održale radionicu za našu djecu tijekom koje su im pričale o važnosti brige za zdravlje usne šupljine te što sve ona obuhvaća. Upoznale su ih sa instrumentima koje stomatolog koristi pri pregledu,a nakon toga su sva djeca imala priliku biti stomatolog koristeći se tim instrumentima pri pregledu naši modela zubala i našeg dinosaura-što je izazvalo oduševljenje. Tijekom posjete doktorica je pregledala zubiće,a teta Mia vrijedno sve zapisala na papirić statusa zubala koji smo proslijedili našim roditeljima. Veselimo se ponovnom susretu.

Marina Juričev-Martinčev,zdrav. voditeljica

Ponedjeljak, 20 Studeni 2023 11:36

VRIJEDNOST STARIH IGARA

VRIJEDNOST STARIH IGARA

Za razliku od modernih igara, stare  igre prenose se s generacije na generaciju, usmenom predajom. Variraju u nazivima, sadržaju i načinu izvođenja. Igraju se u kući, na dvorištima, na ulicama, u parkovima. Kod njih nema dobne i spolne diobe naši vrijedni čuvari baštine,, svatko tko se želi uključiti dobrodošao je. Ne zahtijevaju asistenciju ni vođenje odraslih. Mogu se podijeliti na igre lovljenja, hvatanja, utrkivanja, pogađanja, glumljenja, pretvaranja, klasificiranja po sadržaju, igre s pjevanjem, igre dvoboja, igre vještina. Za izvođenje starih igara potrebno je vrlo malo ili pak nimalo sredstava jer se koriste prirodni materijali koje dijete može naći u svojoj neposrednoj okolini, što ovisi o njegovoj snalažljivosti i kreativnosti. Kulturna udruga Perlice, naše vrijedne čuvarice baštine, pomogle su nam je u osviještavanju vrijednosti starih tradicionalnih igara na razvoj djece u odnosu na nove, moderne.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Pogledajte videouradak : https://www.youtube.com/watch?v=eGYhXFvx5tU

Ponedjeljak, 20 Studeni 2023 09:36

JESEN U SKRADINU

 JESEN U SKRADINU

U našem vrtiću nastojimo obogatiti dječji doživljaj svijeta kojeg ono spoznaje u izravnom kontaktu na način da im omogućujemo što više poticaja, podražaja i iskustava, sobodu istraživanja, eksperimentiranja, igranja različitim materijalma, dovoljno prostora i vremena za trčanje i penjanje u što prirodnijem okolišu. Odlazak na izlet u prirodu je idealan način. Boravak s prijateljima izvan poznatog vrtićkog okruženja prigoda je da dijete spoznaje svoje mogućnosti i ograničenja u jednoj novoj situaciji s grupom vršnjaka i navikava se slijediti dogovorena pravila ponašanja i komunikacije. Hvatajući sunčani dan, petogodišnjaci vrtića Tamaris Vodice na svom prvom izletu u šetnji kroz Skradin doživjeli su boje jeseni, promatrali su labudove i ribice, penjali se pontonskim mostm, na prekrasnom igralištu pojeli užinu i igrali se na igralima. Posjetom doma obitelji Pere Bačića djeca su upoznali kanarince i razne vrste papiga a vidjeli su i velikog papigaj Peru koji priča. Puni doživljaja i malo tužni jer je vrijeme brzo prošlo, vratili smo se u naš vrtić.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.