×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 425

Utorak, 22 Ožujak 2022 19:46

Dana 01.12.2021. godine održana je edukativna radionica za predškolsku djecu u sklopu projekta „HEPSC Healthy eating preschools children - Zdrava prehrana predškolske djece“ . Edukativna radionica za predškolsku djecu održana je u dječjem vrtiću „Tamaris“, Vodice s početkom u 9.30 h.

Četvrtak, 11 Siječanj 2018 12:16

JAČANJE IMUNITETA KOD DJECE U DESET KORAKA

 

Djeca su svakodnevno izložena velikom broju virusa i bakterija no to neće jednako utjecati na svu djecu. Neka će se uspješno boriti protiv raznih mikroba,a drugi će češće obolijevati,primjerice od prehlade ili gripe.

Kako pojačati imunološki sustav te povećati broj i aktivnost bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija?

 

1.OSIGURAJTE DJETETU DOVOLJNO SNA-djeca u predškolskoj dobi trebala bi spavati 10 do 13 sati dnevno.

2.PAZITE NA UNOS TEKUĆINE-osjet žeđi kod djece nije razvijen u jednakoj mjeri kao kod odraslih osoba. Djetetu je potrebno oko 100 ml tekućine dnevno po kilogramu tjelesne težine-dakle dijete od 10 kg treba 1 l tekućine. Izbjegavajte zaslađene i gazirane napitke,nudite djetetu vodu ili prirodne sokove.

3.URAVNOTEŽENA PREHRANA-u svakodnevnu prehranu uvrstite svježe voće i povrće, orašaste plodove,sjemenke,grah i cjelovite žitarice. Preporučuje se i konzumacija žutog povrća koje sadrži karotenoide-prirodnu tvar koja potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

4.REDUCIRAJTE UNOS ŠEĆERA I UMJETNIH SLADILA-konzumacija šećera smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica i time direktno narušava imunitet djeteta.

5.PROBIOTICI- uspostavljaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija,poboljšavaju fagocitozu koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija, doprinose povećanju  T- limfocita  te stanica prirodnih ubojica (limfociti koji uništavaju tumorske stanice i mikrobe).

6.DOBRE MASTI-nezasićene masne kiseline povećavaju aktivnost bijelih krvnih stanica. Dobar izvor Omega-3 masnih kiselina su tuna i losos te jaje,orašasti plodovi, i laneno ulje koje možete dodati u žitarice. Istraživanja pokazuju da djeca koja konzumiraju pola žličice lanenog ulja dnevno imaju manje i manje ozbiljne respiratorne infekcije.

7.VITAMINI I MINERALI -osobito vitamin C,vitamin D,vitamin E,cink i selen-povećavaju proizvodnju bijelih krvnih stanica,interferona,aktiviraju imunološki sustav, antioksidansi su…Potrebnu količinu vitamina i minerala najpoželjnije je osigurati raznovrsnom i zdravom prehranom.

8.PRIRODNI PREPARATI-ehinacea,matična mliječ, kolostrum-preparati koji se mogu nabaviti u ljekarnama te se koriste prema uputama,a najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.

9.IZBJEGAVAJTE NEPOTREBNE ANTIBIOTIKE-oni mogu ozbiljno oslabiti imunološki sustav djeteta,ali i izgraditi otpornost bakterija na sam lijek.

10.REKREACIJA I BORAVAK NA SVJEŽEM ZRAKU-već umjerena tjelesna aktivnost potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica,a kod pojačane tjelesne aktivnosti srce pumpa više krvi te obrambene stanice brže putuju tijelom. Boravak na svježem zraku jača imunitet djeteta.

Iz literature pripremila:

Marina Juričev-M.,zdrav. voditeljica

Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 11:18

 STANJA POVEZANA S IZLAGANJEM VISOKIM TEMPERATURAMA OKOLIŠA

Medicinska stanja povezana s izlaganjem visokim temperaturama okoliša uključuju toplinske grčeve,toplinsku iscrpljenost,sunčanicu i toplinski udar.

Kod visokih temperatura okoline tijelo regulira tjelesnu temperaturu cirkuliranjem krvi i znojenjem. Pri hipertermiji,nužno je povećano znojenje kako bi se tijelo rashladilo,a to se postiže protjecanjem veće količine krvi kroz kožu. Zbog toga u organizmu nastaju manjak krvi (što može uzrokovati poremećaje krvnog tlaka) i ubrzan rad srca (krvotok se ubrzava kako bi se što više krvi rashladilo). Tijelo koristi krv kao rashladnu tekućinu i štiti najvažnije organe,u prvom redu mozak. Toplina uzrokuje vazodilataciju (širenje) krvnih žila mozga i moždanih ovojnica,što dovodi do njihove povećane propusnosti. Zbog toga može nastati edem (oteklina) mozga ili intrakranijalno krvarenje (krvarenje unutar lubanje).

 • Toplinski grčevi

Na visokim temperaturama zbog intenzivnog znojenja iz organizma se gube tekućina i sol (elektroliti). Teži gubitak elektrolita u mišićnim stanicama može uzrokovati bolne grčeve koji se najčešće javljaju u rukama,nogama ili području trbuha. Kako bi se spriječio nastanak grčeva,važno je unositi dovoljno tekućine i soli,što se postiže pravilnom prehranom i pijenjem vode i bezalkoholnih napitaka. Ako dođe do grčeva,osoba treba prestati s fizičkom aktivnosti i uzimati što više tekućine sa soli (najbolji su izotonični napitci). Blaga masaža također može pomoći da grčevi prije prestanu.

 • Toplinska iscrpljenost

Toplinska iscrpljenost je uzrokovana prekomjernim znojenjem koje dovodi do dehidracije i gubitka elektrolita. Zbog dehidracije,znojenje se smanjuje,a poremećaj postaje sve ozbiljniji te ako se ne liječi može dovesti do toplinskog udara.

Toplinska iscrpljenost se očituje:hladnom,vlažnom i blijedom kožom;osjećajem žeđi;nervozom;glavoboljom;mučninom i povraćanjem;umorom;ubrzanim i slabo pipljivim pulsom;ubrzanim i plitkim disanjem;bolnim grčevima mišića;gubitkom aktivnosti;nesvjesticom.

Terapija:osobu treba skloniti sa sunca,pomoći joj da se rashladi i to skidanjem odjeće,laganim polijevanjem vodom sobne temperatura ili oblozima koji se moraju redovito mijenjati. Također je jako važno da osoba pije što više tekućine-vode ili bezalkoholnih napitaka. Nakon toplinske iscrpljenosti organizam se mora nekoliko dana odmarati uz raznoliku,laganu prehranu i uzimanje tekućine.

 

 • Sunčanica

Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i duljeg izlaganja nezaštićene glave,osobito zatiljka,sunčevom zračenju. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u teškim slučajevima može dovesti do kome sa smrtnim ishodom. Naime,sunčanica je direktna posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile koje postaju propusne za tekućinu i uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenje unutar njega.

Simptomi sunčanice uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu temperaturu,glavobolju, vrtoglavicu,nemir smušenost,crvenilo lica. Ukoliko se osoba ne skloni sa sunca,ubrzo će osjetiti zujanje u ušima,probleme sa vidom i malaksalost,a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost,širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko,ubrzano disanje.

Terapija:osobu treba odmah smjestiti u hladovinu,u polu ležeći položaj i pomoći joj da se rashladi skidanjem odjeće,laganim polijevanjem vode (sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak. U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok i obavezno potražiti liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati,a s hlađenjem se može prestati tek kad se ona snizi ispod 38oC.Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke,ako je pri svijesti.

Nakon sunčanice glavobolja može potrajati danima kao i osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje,šum u ušima te razdražljivost. Stoga se unesrećeni mora odmarati u prohladnoj,zamračenoj i mirnoj  prostoriji,bez televizora,radija i računala.

 • Toplinski udar

Najopasnije je stanje koje nastaje kao posljedica izlaganja visokim temperaturama. On nastaje zbog potpunog sloma prirodnih mehanizama zaduženih za termoregulaciju tijela te se tijelo nije u stanju ohladiti,već nastaje ekstremno povišenje tjelesne temperature (od 42 oC do 44 oC). To je potencijalno smrtonosno stanje i zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Osim zbog izlaganja visokim temperaturama okoline,do njega može doći i zbog drugih čimbenika koji otežavaju izdavanje tjelesne temperature,kao što su prekomjerna vlažnost zraka,intenzivna tjelesna aktivnost ili nepravilan rad žlijezda znojnica koji nastaje kod npr. dubljih opeklina.

Simptomi:povišena tjelesna temperatura-iznad 40oC;crvena ,topla,suha koža;jaka glavobolja;mučnina i vrtoglavica;smetenost;ubrzan i nježan puls;ubrzano i plitko disanje;gubitak svijesti;smanjenje količine urina uz tamniju boju urina.

Terapija:unesrećenog skloniti u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju te ga razodijenuti. Tuširati ga hladnom vodom(15-18 oC) ili stavljati obloge. Može se koristiti i namakanje u kadi uz istodobno masiranje kako bi se potakla cirkulacija i poboljšalo rashlađivanje. Voda ne smije biti hladnija od 15 oC jer tada nastaje stezanje krvnih žila koje može smanjiti izdavanje topline. Nakon pružene prve pomoći,unesrećenika treba što prije pregledati liječnik.

 

v  Prva pomoć za sva stanja povezana sa izlaganjem visokim temperaturama okoliša:

1.Unesrećenika treba skloniti u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju.

2.Treba mu skinuti odjeću.

3.Ako je pri svijesti,unesrećenika treba poleći s podignutim nogama. Ako je bez svijesti,treba ga staviti u bočni položaj.

4.Unesrećenika treba blago polijevati s vodom sobne temperature ili ga obložiti mokrim ručnicima ili plahtama.Za hlađenje se može upotrijebiti i ventilator.

5.Unesrećenik koji se oporavio treba popiti što više vode.

6.Ako je unesrećeni bez svijesti ili sumnjate da je pretrpio toplinski udar što prije pozovite medicinsku pomoć.

 

Prevencija stanja povezanih s izlaganjem visokim temperaturama okoliša

 • Potrebno je piti 8 do 10 čaša vode na dan,bez obzira jeste li žedni ili ne.
 • Tijekom perioda fizičke aktivnosti ili iscrpljenosti,potrebno je piti dodatne količine vode. Ako se jako znojite,sportska izotonična pića su dobar izbor za vas.
 • Izbjegavajte pića koja sadržavaju kofein ili alkohol jer ona izazivaju dehidraciju.
 • Kada je god moguće,budite fizički aktivni tijekom hladnijeg dijela dana.
 • Tijekom najtoplijeg dijela dana,između 11 i 16 sati,izbjegavajte boravak na otvorenom i bilo kakve fizičke aktivnosti.
 • Nosite prozračnu odjeću i šešir širokog oboda.
 • Prilikom izlaganja suncu zaštitite se odjećom i koristite kreme  sa zaštitnim faktorom iznad 15 SPF kako biste izbjegli nastanak opeklina na koži. Opekline umanjuju sposobnost rashlađivanja tijela.
 • Jedite laganu hranu,uzimajte puno voća i povrća.
 • Jedite više manjih obroka tijekom dana.

Izvor:portal Pliva zdravlje;NZZJZ SDŽ-a

Iz literature pripremila:

Marina Juričev-M.,zdrav. voditeljica

Utorak, 14 Ožujak 2017 08:39

„CIJEPLJENJE-NE CIJEPLJENJE“-RIZICI I
POSLJEDICE

Pozivamo vas
na predavanje-diskusiju koju će voditi dr. Željko Huljev,epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske
županije, na temu „Cijepljenje-ne
cijepljenje“-rizici i posljedice. Predavanje će se održati u
multimedijalnoj dvorani Gradske
knjižnice Vodice u četvrtak 16.03.,s
početkom u 17 sati i 30 minuta.

Podaci ustanove

Dječji vrtić Tamaris Vodice
BROJ ŽIRO RAČUNA: 2360000-1102341470
IBAN:HR5823600001102341470
OIB 71362046359

Ravnateljica: TINA-VALERIJA STORIĆ

Fra Pija Fržopa 2, 22211 Vodice
e-mail: ravnateljicatina@dvtamaris.hr

Kontakt

Telefon:022/444 571,
Fax:022/444 570
Mobitel: 099/336 55 99

Računovodstvo: 022/441-385
Stručni suradnik logoped: 098/337-996

Viša medicinska sestra: 099/393-6076

Dječji vrtić Tamaris Vodice, Područni odjel "Čista Velika"
Čista Velika, Čista Velika I 23
Mobitel: 099/265 90 87

Radno vrijeme

Radno vrijeme dječjeg vrtića
Matični vrtić: 07:00 – 16:00
Dočine: 07:00 – 16:00
PO Čista Velika: 07:00 – 16:00
Ukoliko imate potrebu dolaska u naš objekt molimo Vas da svoj dolazak najavite na navedene brojeve telefona.

Naši objekti

Centralni objekt
Područni objekt Dočine
Područni objekt Čista Velika

Please publish modules in offcanvas position.